Kauppakamarit ovat laatineet listan Suomen liikenneverkon tärkeimmistä korjaus- ja kehittämiskohteista. Hyvinkään-Riihimäen talousalueelta mukana ovat Kehä V:n eli valtatie a 25:n turvallisuuden ja kunnon parantaminen ja Hanko-Hyvinkää –radan sähköistyksen edistäminen. Liikenneväylien kunnolla ja sujuvuudella on suora vaikutus yritysten kilpailukykyyn ja investointipäätöksiin.

  • Elinkeinoelämän lähtökohta hankelistaukselle on kuljetuskustannusten alentaminen ja näin kilpailukyvyn parantaminen, luonnehtii toimitusjohtaja Anne Pevkur hankelistausta.

Riihimäen-Hyvinkään kauppakamari on pitkäjänteisesti vaikuttanut siihen, että myös poikittaisliikenteen väyliä tulee parantaa yritysten tarpeita vastaaviksi. Kauppakamarialueen kaksi isoa hanketta ovat Kehä V:n kehittäminen ja Hanko-Hyvinkää –radan sähköistyksen edistäminen.

Kehä V on elinkeinoelämälle mm. Hangon satamaan johtava tärkeä kuljetusreitti, jonka turvallisuus ei takaa nykyisellään sujuvaa ja turvallista liikuttamista ja liikkumista. Erilaisista selvityksissä on tullut esille, että Kehä V:n ympäristö kiinnostaa yrityksiä sijoittumispaikkana, mutta väylän heikko liikennöitävyys rajoittaa aluekehitystä.

  • Hanko-Hyvinkää –radan sähköistykselle ei ole nyt tarvittavaa 53 Me:n rahoitusta, mutta se tulee jälleen saada pikimmiten työlistalla. Kuljetusfasiliteettien tulee kunnossa, jotta yritykset pystyvät yleensäkään toimimaan Suomesta käsin kilpailukykyisesti, tähdentää Pevkur. Tämä koskee erityisesti suurempia kansainvälisiä yrityksiä ja työllistäjiä.
  • Radan sähköistys tukee hallituksen päästövähennystavoitteita, joten hankkeelle on siinäkin mielessä vahvat perusteet, jatkaa Pevkur.

Kauppakamarien liikennehankelistaus on elinkeinoelämän täsmälista alueidemme pahimmista liikenteen pullonkauloista ja merkittävistä kehittämiskohteista. Lista tähtää liikennejärjestelmän pitkäjänteiseen kehittämiseen ja tarjoaa työkalun päätöksentekoon liikenteen rahoituksesta.

“Liikennejärjestelmän suunnittelu on murroksessa. Nyt mietitään askelmerkkejä myös tulevalle maakuntauudistuksella, jossa maakunnille siirtyy vastuuta tienpidosta ja liikenteen suunnitelusta”, Keskuskauppakamarin liikenneasiantuntija Kaisa Saario painottaa.

Liikenneväylien kunnolla ja sujuvuudella on Saarion mukaan suuri merkitys alueiden ja yritysten kilpailukyvylle ja investointipäätöksille. Suomi on viennistä riippuvainen maa, jolla on pidemmät etäisyydet markkinoille kuin monella keskeisellä kilpailijamaalla. Hyvillä liikenneyhteyksillä on ainakin osittain mahdollista kompensoida etäisyyksien aiheuttamaa haittaa kilpailukyvylle.

“Liikenneyhteyksien toimivuus on keskeinen tekijä, kun yritykset tekevät päätöksiä investoinneista ja toimipaikan sijainnista. Keskuskauppakamarin Alueiden kilpailukyky -selvityksen mukaan kuusi kymmenestä yrityksestä valitsee sijaintipaikan liikenneyhteyksien ja työvoiman saatavuuden perusteella”, Saario toteaa.

Lisätietoja:
Kauppakamarien liikennehankelistaus 2017
Anne Pevkur, toimitusjohtaja, Riihimäen-Hyvinkään kauppakamari, puh. 050 516 8912
Kaisa Saario, Keskuskauppakamarin liikenneasiantuntija, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., p. 040 5613 597